Procura specială
- În situația în care vreuna dintre părțile actului nu se poate prezenta personal la semnarea contractului, există posibilitatea împuternicirii unei alte persoane care în limitele mandatului va reprezenta partea lipsă.
- Procura este un act revocabil, așadar mandantul o poate revoca oricând, expres sau tacit, indiferent de forma în care a fost încheiată și chiar dacă a fost declarată ca fiind irevocabil.
- O altă formă a revocării este chiar împuternicirea dată altei persoane pentru aceeași obligație care revocă mandatul inițial.
De asemenea, mandatarul poate renunța oricând la mandat, notificând mandantului renunțarea sa.
Dacă procura este dată în forma autentică notarială pentru încheierea unor proceduri notariale, notarul public care autentifică mandatul, sau la care se revocă acesta, va transmite de îndată acest act Registrului Naţional Notarial de Evidenţă a Procurilor şi a Revocărilor acestora (R.N.N.E.P.R.), ținut în format electronic potrivit legii.
La fel, notarul public care încheie un act în baza unei procuri autentice este obligat să verifice în prealabil în Registrul Național Notarial dacă această procură a fost revocată. -
Mandatul se face în mod obligatoriu în formă autentică dacă se referă la:
- vânzarea și / sau cumpărarea, respectiv la orice alte înstrăinări pentru un bun imobil – teren, casă;
- semnarea unui contract de ipotecă, promisiuni de donație, contract de donație, contract de renta viageră, întreținere, etc;
- semnarea actului de constituire a unei societăți comerciale, asociații, fundații;
- alte acte pentru care lege prevede forma autentică;